keskiviikko 15. lokakuuta 2008

Sukkaa ja värjättyjä juttuja

Hillokellariin ehdin säilöä vielä kahdet sukat; Spiral eyelet socks (ihana malli kutoa) Koko 45, lanka Sisu, jota kului 73 grammaa, puikot 2,5Toiset on pikkuruiset vauvansukat Dropsin alpakasta, 30 grammaa, puikot 2,5.Kaarakan Sennari-Näpissä eilen; osa teki valotaulua ja osa kirjansidontaa ja kun minä en halunnut tehdä niistä kumpaakaan niin sain opetella värjäämään lankaa :)
Oli ihan mielenkiintoista opettelua! Mulla oli mukana "kammottavan värisiä 7-veikkoja, joita joskus olen alelaarista mukaani siepannut, tarkoituksella, että ne värjääntyy joskus joksikin ihan muuksi :)
Kirkuvan keltainen ja sellainen sinapinkeltainen lanka tahtoivat vihreiksi ja kirkas oranssi taas punaiseksi langaksi..
Ensin puretettiin vyyhditettyjä lankoja, vesi+glaubersuola+etikka, sitten sekoitettiin Semitone-värejä tilkkaan vettä. Langat piti levittää muovikelmun päälle ja sitten isolla siveltimellä maalasin ne eri värisillä sinisillä, että tulis sitten eri sävyisiä vihreitä. Maalauksen jälkeen lanka kiedottiin siihen muovikelmuun ja pistettiin sellaisenaan-siis muovineen päivineen mikroon :o Mikrotus 3*4 minuuttia täydellä teholla, aina vyyhdin kääntely välillä..ja kuinkas sitten kävikään !?


Vihreää, niin kuin pitikin, on osa lankaa, mutta sitten osa onkin ihan sinistä! Ei onnistunut niinkuin ajattelimme. Keltainen lanka + sininen väri kai väriopillisesti antaisi vihreän värin, mutta tumman sininen liitettynä sekä kirkkaan keltaiseen lankaan, että sinapin keltaiseen antoikin jostain syystä väriksi ihan sinisen!?! Höh! Harmittaa!

Oranssi vyyhti sentään onnistui paremmin-punaisesta ja ruskeasta väristä tuli eri sävyisiä punaisia, ihan niinkuin halusinkin :)
Kuva on kyllä vähän naurettava, kun lanka näyttää tasaisen punaiselta-todellisuudessa siinä on hyvinkin tummaa viininpunaistakin osaa .


Sitten vielä värjätty kangas, villa, huopa, miksi tätä sanotaan? Ostin tätä samaa villalevyä aiemminkin noihin huovutettuihin lapasiin.. no kuitenkin tämä on huopuvaa ja väriltään valkoista. Sain yhtäkkiä sellaisen vision, että tahtoo talveksi jonkinlaisen hameen tällaisesta huovasta! Kaarakassa ei ole hametta tällaisesta tehty, joten kankaan kulutusta (sen huopumisen takia) ei oikein osattu aatella, niinpä ostin sitten varoiksi melkoisen palan, 156 cm*83 cm
Valkoista hametta en tietenkään ajatellut, vaan kangas piti kans värjätä.(tämän värjäyksen tein jo viime viikolla) Vettä, soodaa, ureaa ja semitone-värejä. Oikean punaisen sävyn löysin seattuani kolmea eri punaista sekaisin, sitten vaan huopa väriin likoamaan ja raskaan väripussin kanssa pyöräillen kotiin!

Kotona kääntelin pussia kaksi vuorokautta-en tietenkään kokoaikaa :D mutta aika usein, että väri tarttuu kankaaseen tasaisesti. Kahden vuorokauden kuluttua alkoi huuhtelut, ensin kylmällä ja sitten niin kuumalla kuin raanasta tulee..no huh huh että oli rankkaa, villahan vetää vettä sisäänsä hirveät määrät ja näin ollen painaa ihan mielettömästi! Ja kauankin sitä sai huuhdella ennenkuin värin tulo lakkas..mutta tuli siitä hieno :)


Nyt tarttis keksiä enää se hameen malli ja alkaa tekemään sitä Punaista!! hametta.. mulle on tullut ihan huomaamatta joku punainen kausi, mulle joka oon aina ajatellut, etten tykkää punaisesta..olen kai ollut sitten väärässä :D
Ps. höyrytin "kankaan suoraksi ja mittasin-nyt sitä on värjäysprosessin jälkeen 183 cm * 62 cm !

7 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Mun mielestä tuo sinivihreä värjäys on mainio! :) Ja hameesta tulee upea...

Nna kirjoitti...

Langat värjääntyy välillä ihan ihmeellisesti, sain juuri tuntea sen nahoissani. Mutta sinun värjäykset näyttävät onnistuneen hyvin. :)

hekku kirjoitti...

Upeita värjäilyjä!
Ja vaikket itse ollut niin tyytyväinen noihin viher-sinisiin niin mun mielestä ne oli aivan järkyttävän ihania.

Hyvin olet onnistunut punaisenkin kanssa, se on yleensä helppo "epäonnistumaan".

MarjutJ kirjoitti...

Kangas on aivan upea (arvaa kenen lempiväri on punainen). Minusta nuo sinivihreät värit on kanssa aika ihania.

Sipi kirjoitti...

Kiitos, lankojen värjääminen oli ihan kivaa mutta minulle tuo sininen väri on vähän sellainen inhokki..mutta eiköpä noistakin jotain saa tehtyä, vaikka sukkia :)

malli45 kirjoitti...

Sipin inholli on toisen onni! Ihanan väristä, teen siitä sukat eräälle rakkaalle.

Sipi kirjoitti...

Kyllä minustakin sininen ja vihreä väri periaatteessa sopii keskenään, vaan minulle langassa ne jotenkin ei vaan iske,varsinkin kun sitä sinistä tuli niin kovin tummana noihin vyyhteihin. Tytär meillä kyllä tykkää sinisestä, vaan hänpä ei sitten vastaavasti tykkää vihreästä ollenkaan, joten hankalaa on :D
Isot Kiitokset Sinulle Malli, että ostit ne langat pois vaivoistani :)