keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Möbius-huiveja

Kaarakan neulekoulussa oli aiheena Möbius-huivi. En ensin innostunut huivista ollenkaan kun luulin että siinä neulotaan vaan pitkulainen pala ja sitten liitetään se ympyräksi ja mutkalle. Eipä se mennytkään niin vaan Möbius neulottiinkin pyöröpuikoilla niin että se oli heti automaattisesti mutkalla...vaikea selittää mut kokeilen; ensin otettiin 100 cm pyöröpuikko, puikkokoko 4, ja pyöräytettiin kaapeli kahdeksi ympyräksi ja siihen luotiin silmukat, kaapelin yläpuolelta ja alapuolelta lankaa koukkien. Mulla näissä huiveissa 100 s. Sitten alettiin vain neulomaan oikeaa. Mulla 7 krs oikeaa ja sitten langankierron kanssa käännös ja taas 7 krs oikeaa ja taas käännös jne. Aina kaksi neulottua ympyrää on yksi täysi kerros. Silmukoiden luontikohta jää keskelle huiva ja huivi kasvaa siis neulottaessa sekä ylä- että alapuolelta..eikö ollut sekavaa..hauska tapa neuloa mut mahdoton selittää ymmärrettävästi. 
Möbiusta voi pitää hartioilla tai nostaa huppumaisesti päähän.
Ekassa huivissa on lankoina Dropsin Alpakka ja Austermann Palila jossa on hopealanka ja paljetit.
Toisessa huivissa on lankana Kauhavan KangasAitasta joskus ostettu LenkkiMohair ja kaverina vielä vaalean vihreä Kamena joten tämä huvi on jo toodella paksu, lähes turkismainen :)

--------------------------
Sit pitää pyytää Äipän touhut-blogin Tarjalta anteeksi, olen unohtanut täysin antamasi hienon tunnustuksen, jonka sain jo elokuun lopussa.. Siis Kiitos :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tässä pitää vastata tunnustuksen mukana tuleviin kymmeneen kysymykseen ja jakaa sitten tunnustus eteenpäin kymmenelle bloggaajalle..en kuitenkaan jatka kun tämä on kirtänyt jo jonkin aikaa.
1. Suosikkiväri : Vihreä ja viininpunainen, en osaa päättää kumpi vie voiton
2. Suosikkieläin: Koira
3. Suosikkinumero: vaikka 19 kun sellaisella arvalla olen joskus jotain voittanutkin
4. Suosikki alkoholiton juoma: Vesi
5. Facebook vai Twitter: Ei kumpikaan
6. Intohimosi: Kaikki käsityöt
7. Saada vai antaa lahja? Antaa
8. Suosikkikuvio: Ympyrä
9. Suosikkiviikonpäivä: vaihtelee, yleensä ne päivät mitkä miehellä vuorotyön takia sattuu vapaaksi
10. Suosikkikukka: Ruusu ja Orkidea


15 kommenttia:

Tellu-Tellervo kirjoitti...

Kivan näköisiä huiveja, mutta en kyllä tajunnut tuota tekotapaa. Pitää huomenna yrittää uudelleen.

Heleena kirjoitti...

Molemmat Möbiukset ovat ihania ja lopulta aika nopeita tehdä. Palila langan hopean väriset paljetit vilkkuvat kuvassa, kun osaa katsoa ja livenä paljon paremmin.
Lämmintä viikonloppua!

Marjut kirjoitti...

Hienoja ovat molemmat Möbiukset. Mutten minäkään kyllä ymmärtänyt tekotapaa.

Malli kirjoitti...

Upeita huiveja! Sulla jo kaksi! Mäkin kuroon innolla, kunnes taas piti virkata amigurumeja. Juuri päättelen omaa Möbiustani virkkuukoukulla.

Seijasisko kirjoitti...

Hienoja huiveja!

Myrkytär kirjoitti...

Tollanen olis hieno! Ja tykkään etenkin tuosta kimaltavasta versiosta. Mut en kyllä tajunnut yhtään et miten se tehdään..

Pirena kirjoitti...

On siellä puikot suihkineet. Kaunista, kaunista.

Sipi kirjoitti...

Kiitos kommenteista!
Silmukoiden luominen ja aloitus Möbiuksessa on tosi erikoinen mutta tosissaan älyttömän vaikea selittämällä saada siitä ymmärrettävää :)
Joskopa jossain välissä vielä yhden innostuisin tekemään, niin otan alkuvaiheesta kuvan,siten systeemi selvinnee vähän paremmin :)

Maija kirjoitti...

Ihanat huivit! Olen kuullut tuosta möbius- tekniikasta mutten ole koskaan kokeillut. Ensin ajattelin kans, että pötkylä ja päät vaan mutkalle, blaah kun olis tylsää, mutta tuo kuulostaa mielenkiintoselta! Hitsi, kun pääsis itekin sinne Kaarakan kurssille.

Maria kirjoitti...

No heipä, johdatuin tänne, kun selailin.. Kiva tuo huivi, voi kun olisi tiennyt tuosta, kun yksi rouva oli kutonut pyöröpuikoilla vahingossa "kieroon" pitkälti ja häntä harmitti, kaikkea sitä näkee, kun täällä blogeissa hetken pyörii! Hyviä käsitöitä kaikille!

Omppumato kirjoitti...

Ihania huivia. Tosi käytännöllisiäkin.

-maria- kirjoitti...

Hei, löysin tämän postauksesi kun etsiskelin tietoa möbiushuiveista. YouTuben avulla kuvittelen selviäni luontikerroksesta, mutta kysyisin vielä tarkennusta, miten olet saanut nuo 7 oikeaa, 7 nurjaa kerrosta tehtyä. Eli olet ilmeisesti ensin neulonut 7 täyttä kerrosta (kaksi ympyrää) oikein. Oletko sitten ruvennut neulomaan toiseen suuntaan, ja mitä tuo käännös langankierron kanssa tarkoittaa? Tässä kohdassa aivoni nyrjähtivät pahemman kerran :) Tai olisiko mahdollista ihan vain jatkaa eteenpäin kääntymättä, ja neuloa 7 kerrosta nurjaa seuraavaksi?

Kiitos, jos jaksat auttaa, tekisi mieli ottaa tämä huivi työn alle kunhan joulu on ohitettu!

Sipi kirjoitti...

Maria; Huivin voi tehdä molemmilla tavoin eli ensin neulotaan 7 krs oikein sitten langankierron kanssa käännös toiseen suuntaan-kun kerros on neulottu otetaan se langankierto ja kerroksen viimeinen silmukka oikein yhteen ja jatketaan oikeaa..yhteen siksi ettei silmukat langankierrolla lisäänny eikä neuleeseen jää reikää. Tai sitten neulot vain 7 krs oikein ja 7 krs nurin, niin tulee samanlaista jälkeä :)
Huiviinhan voi myös neuloa mitä tahansa pitsikuviota tai mitä nyt ikinä haluaakin :)

-maria- kirjoitti...

Kiitos, Sipi! Olin sitten ymmärtänyt ihan oikein :) Tämä 7 kerrosta oikein - 7 kerrosta nurin vaikuttaisi kivalta mallilta ainakin ensimmäiseen möbiukseen, niin ei tarvitse tuskailla mallikuvion kanssa. Riittävästi uutta on jo pelkässä tekniikassakin! :)

Anonyymi kirjoitti...

Täältä löytyy tosi selkeästi näytetty miten mobiushuivin silmukat luodaan.

http://www.youtube.com/watch?v=LVnTda7F2V4