perjantai 23. syyskuuta 2011

Kädet lämpimiksi

Syksyn harrastukset ovat taas täydessä vauhdissa. Kaarakan taitokeskuksessa alkoi aivan uusi ryhmä, sellainen kuin Perinnekäsityöt, johon menin tietysti mukaan :)
Opettaja tunnustautui innokkaaksi Viro-faniksi joten sieltä tulee myös osa näistä perinnekäsitöistäkin. Ensimmäiseksi opeteltiin neulomaan Kihnun kirjokintaita. 
 Kihnun kirjokintaat pitäisi oikeasti neuloa 1- 1,5.n puikoilla ja ohuen ohuesta vironvillasta mutta kun meillä ei sellaista lankaa ollut niin käytimme Sisu-lankaa ja 2.5 puikkoja..mikä tietysti tarkoittaa että kintaista tuli myös todella suuret..
  mutta eipä se haittaa, tein kintaista kämmekkäät ja ehkäpä ne höyrytyksellä tuosta vielä hieman kutistuvat niin näitä voi pitää vaikka yksväristen lapasten päällä ;)

Kihnun kirjokintaissa on erikoinen "aloitusreuna eli silmukat luotiin näissä kahdella värillä yhtä puikkoa ja virkkuukoukkua käyttäen niin että aloitusreunaan muodostui selkeä kaunis silmukkarivi. Yksi toistuva hauska kuvio kintaissa on ns.Kihnun kierreraita, joka tehdään kahdella erivärisellä langalla ja siinä kyllä saatiin langat menemään niin sekaisin, että lankakerien selvittämiseen kului aina enempi aikaa mitä itse kierreraidan neulomiseen :D
Yritin ottaa lähikuvaa mutta en tiedä saako tuosta kierreosuudesta siltikään selvää.. tässä pitäis näkyä kaikkiaan neljä kierreraitaa ja kuvioita aina niiden välissä. 
Kotosalla sitten etsin käsiini Matleenan hyvän ohjeen Tuplalapasiin ja neuloin pian vuoden täyttävälle Ada-tyttöselle lämpimät lapaset.

Viime vuonnakin näitä tuplalapasia koetin tehdä mutta onnistuin aina tekemään sisälapasen päällilapasta suuremmaksi, luultavasti siksi että nurjan neulominen on mulla oikeaa löysempää, nyt ratkaisin sen ongelman niin että valitsin sisälapaseen hieman ohuemman langan ja nyt onnistui lapaset ihan nappiin! Ne voi jopa kääntää halutessaan eikä kupruile enää kumpikaan puoli ;) 
Sisälapanen Nalle ja päällilapanen Ricon Superba Print- lankaa (75% uutta villaa ja 25% polyamidia)
Lahjapussiin neuloin vielä Nalle-langoista yhdet Musica-kämmekkäät :)