perjantai 23. syyskuuta 2011

Kädet lämpimiksi

Syksyn harrastukset ovat taas täydessä vauhdissa. Kaarakan taitokeskuksessa alkoi aivan uusi ryhmä, sellainen kuin Perinnekäsityöt, johon menin tietysti mukaan :)
Opettaja tunnustautui innokkaaksi Viro-faniksi joten sieltä tulee myös osa näistä perinnekäsitöistäkin. Ensimmäiseksi opeteltiin neulomaan Kihnun kirjokintaita. 
 Kihnun kirjokintaat pitäisi oikeasti neuloa 1- 1,5.n puikoilla ja ohuen ohuesta vironvillasta mutta kun meillä ei sellaista lankaa ollut niin käytimme Sisu-lankaa ja 2.5 puikkoja..mikä tietysti tarkoittaa että kintaista tuli myös todella suuret..
  mutta eipä se haittaa, tein kintaista kämmekkäät ja ehkäpä ne höyrytyksellä tuosta vielä hieman kutistuvat niin näitä voi pitää vaikka yksväristen lapasten päällä ;)

Kihnun kirjokintaissa on erikoinen "aloitusreuna eli silmukat luotiin näissä kahdella värillä yhtä puikkoa ja virkkuukoukkua käyttäen niin että aloitusreunaan muodostui selkeä kaunis silmukkarivi. Yksi toistuva hauska kuvio kintaissa on ns.Kihnun kierreraita, joka tehdään kahdella erivärisellä langalla ja siinä kyllä saatiin langat menemään niin sekaisin, että lankakerien selvittämiseen kului aina enempi aikaa mitä itse kierreraidan neulomiseen :D
Yritin ottaa lähikuvaa mutta en tiedä saako tuosta kierreosuudesta siltikään selvää.. tässä pitäis näkyä kaikkiaan neljä kierreraitaa ja kuvioita aina niiden välissä. 
Kotosalla sitten etsin käsiini Matleenan hyvän ohjeen Tuplalapasiin ja neuloin pian vuoden täyttävälle Ada-tyttöselle lämpimät lapaset.

Viime vuonnakin näitä tuplalapasia koetin tehdä mutta onnistuin aina tekemään sisälapasen päällilapasta suuremmaksi, luultavasti siksi että nurjan neulominen on mulla oikeaa löysempää, nyt ratkaisin sen ongelman niin että valitsin sisälapaseen hieman ohuemman langan ja nyt onnistui lapaset ihan nappiin! Ne voi jopa kääntää halutessaan eikä kupruile enää kumpikaan puoli ;) 
Sisälapanen Nalle ja päällilapanen Ricon Superba Print- lankaa (75% uutta villaa ja 25% polyamidia)
Lahjapussiin neuloin vielä Nalle-langoista yhdet Musica-kämmekkäät :) 

12 kommenttia:

Matleena kirjoitti...

Minullakin on ollut joskus mielessä, että tuota kihnulaista kirontaa pitäisi opetella, mutta enpä ole vielä siihen asti ehtinyt. Mutta kaunista jälkeä sillä syntyy. :) Oletko muuten seurannut Leenan käsityöt -blogia? Leenahan on joskus tehnyt ainakin sukkia tuolla tekniikalla ja yhdet sellaiset löytyvät täältä sivulta http://leena.ukkolanakat.net/?p=449 Jotenkin minulla on harmaa muistikuva, että Leena olisi tehnyt ohjeenkin, mutta nyt en sitä löytänyt.

Minulakin tulee "tuplissa" toisen puolen silmukoista isompia kuin toisen, mutta nyt en muista kummin päin se menee.

Anneli kirjoitti...

Voi kun kauniita kirjoneule kämmekkäitä.

Heleena kirjoitti...

Kauniit kämmekkäät ja hyvät värit. Mun omat ovat alkutekijöissään ja valitsemani värit eivät tule noin hyvin esiin. Adan pienet lapaset ovat söpöt ja taatusti lämmittävät.
Musica kämmekkäät ovat todella taidokkaat ja lahjan saaja tykkää...

Sude kirjoitti...

Kauniita kädenlämmittimiä on syntynyt. Hyvä kun kirjoitit tuosta tuplalapas-ongelmasta. Kunhan saan aikaiseksi itsekkin yrittää, niin tiedän nyt heti varata sisälangaksi ohuempaa :)

Daisy kirjoitti...

Kaikki käsityöpiirit ja kurssit on todella tarpeellisia. Meilläkin täällä Lahdessapäin on wellamo-opisto, jossa on myös ollut perinnekäsityötä. Siellä aivan mahtava opettaja, Päivikki Tapiola.
Opettelin siellä kirjontaa.
Lapasesi ovat todella hienoja nuottiavaimineen :) Hyvää syksyn jatkoa !

MariJ kirjoitti...

Ihania kädenlämmittimiä! :) Erityisesti tykkään noista musiikkikämmekkäistä, olen itsekin tehnyt niitä kahdet (ensimmäisistä tuli hivenen isot, joten tein toiset pienemmillä puikoilla).

vekki kirjoitti...

Aivan ihania juttuja taas olet tehnyt. Tuo Kihnu on kyllä aivan upeeta ja kateellinen olen taas kun teillä on siellä ihania kursseja. Musicat on myös upea juttu ja otinkin ohjeen talteen.

Malli kirjoitti...

Kauniita kämmekkäitä! Harmittavan suuret sulle, mutta jospa pienenisivät!
Ihanat musicat!
Lämpimät lapaset pikkuiselle!
On se hyvä tuo Kaarakka ja Opisto kans!

Marjut kirjoitti...

Ovatpa kauniita! Minulla on aina mielessä ollut kokeilla kirjoneuleita, mutta se on aina jäänyt muiden töiden jalkoihin.

Ingi kirjoitti...

Kierreraitaa olen itsekin joskus harjoitellut, pitää katsoa, onko ohje tallessa.
Ihanat nuo musiikkikämmekkäät!

susamaria kirjoitti...

Hienostihan nuo tuplalapaset (mä sanon niitä onteloneulelapasiksi) ovat onnistuneet. Minäkin harjoittelin niiden tekemistä viime talvena kolmen parin verran ja hauskaahan se oli :) Itselläni on sisälapasessa hieman epätasaisuutta, mutta ei pahemmin koko eroja.

Ekaa kertaa eksyin blogiisi ja mukavalta näyttää!

Omppumato kirjoitti...

Upeita kämmekkäitä!