sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Tilkkulaukku

Lähes kahden kuukauden ajan olen ommellut pieniä tilkkuja ja nyt on tilkkulaukkuni viimein valmis =)Innostuksen laukun tekemiseen sain Heleenalta joka tällä Isoäidin kukkatarha-mallilla on oman laukkunsakin tehnyt.
Heleenalta sain myös paljon hyviä neuvoja laukun kokoamiseen, tilkkutyöt kun on mulle ihan uusi ja tuore juttu :)

Pieniä kuuskulmaisia paloja on tässä laukussa kaikkiaan 173 kpl ja kaikki on ommeltu käsin paikoilleen.

Ensin leikataan kuusikulmaiset palat kankaasta ja sitten harsittaan palat pahvisen mallinneen ympärille ja vasta sitten ommellaan palat kunnolla kiinni toisiinsa. Kun pahvilla vahvistetun palan ympärillä on jokaisella suoralla sivulla ommeltuna vastaavanlainen pala, vasta sitten poistetaan keskimmäisestä palasta se pahvi sisältä ja taas jatketaan..työssä on siis pahvisia paloja koko ajan melkoisesti ja lopussa piti tosissaan katsoa, että kaikki pahvit on työstä pois ennenkuin alkaa ompelukoneella tikkaamaan vanua ja vuoria kiinni :)

Lähes kaikki tässä laukussa olevat kankaat värjäsin itse niin sain siihen juuri oikeita sävyjä.

Värit yritin sommitella niin, että vihertävät olisivat omana ryhmänään ja kelta-puna-ruskeat sävyt omanaan.Alku oli työlästä kun pienen pahvisen mallinneen avulla yritin piirtää kankaaseen täsmälleen samankokoisia paloja, isäntä mun touhua vähän aikaa katseli ja mietti sitten ääneen että kai tuon nyt helpomminkin luulis onnistuvan ja katosi jonnekin..hetken päästä hän palasi takaisin ja toi mulle oikein miehisen mutta todella toimivan apuvälineen-valtavan kokoisen ja painoisen pultin, siinä tosiaan oli juuri oikean kokoinen kuusikulmio päässä ja kyllähän oli sen jälkeen palojen piirtäminen helppoa, pultti kun painaa niin paljon, että sen kun pisti kankaan päälle niin ei tarvinnut kuin piirtää ympärille kuvio ja kangas pysyi koko ajan täysin suorana..ja saumanvaratkin tuli siinä samalla just oikean kokoiset- Kyllä mulla vaan on neuvokas mies :DLaukun suuaukon sivuosiin pujotin kuminauhaa Heleenan vinkkien mukaisesti, niin ei ammota laukku niin avonaisena. Laukun kahvojen sisälle laitoin vanun sijasta pitkiä kangas suikaleita, sekin Heleenan vinkki, niin sangat on tukevat ja vahvat,..jopa niin vahvat että ompelukonekkaan ei meinannut millään niitä neulansa alle hyväksyä ;)Kuva vielä laukun sivusta.Tämä oli taatusti iso töisin ja vaikein kassi mitä koskaan olen tehnyt, mutta nyt kyllä onneksi tykkään, että tästä tuli tosissaan aika hiano =)
------------
Kiitos Heleena neuvoistasi, ikinä en olis uskonut että minä voisin tykätä tällaisesta hommasta, mutta pakko se on sanoa, että noiden pienten palojen käsinompelu oli ihan yllättävän hauskaa ja koukuttavaa hommaa :D

14 kommenttia:

intsu kirjoitti...

Voi että miten ihana kassi! Kyllä minäkin tuollaista mielisin tehdä. Aivan ihanaa,että se tyttösi keuhkokuume hellittää,minäkin jo siitä ehdin huolestua,sillä suloinen tyttö sulla on! No tää mun sairaus on aika vakava,ei nyt syöpä,mutta vakava kumminkin. Voi olla etten aikoihin neuletapaamisiin pääse tai tulen keskiviikkona,jos en silloin vielä sairaalassa ole.

Heleena kirjoitti...

Tosi hieno ja vauhdilla valmistui! Mukava kun tykkäät! Olen saanut vastavuoroisesti paljon hyviä neuvoja ja vinkkejä. Mutteri mallikkeena on hieno idea. Kiitos isännälle, neuvokkuus ja käden taidot on huomattu. Minäkin käytän tuota ideaa jatkossa.

Seijasisko kirjoitti...

Voi kun on taidolla tehty niin sievä kassi!!

Inkeri kirjoitti...

Onpa upea kassi.

Anonyymi kirjoitti...

On kyllä nätti laukku, mutta voihan hirveä miten työläs. Niinhän se on aina, että se työläin on kaunein!
Terveiset vekiltä

Amalian Aarteet kirjoitti...

Voi jeekula mikä työmäärä. Mutta oli kyllä vaivan arvoinen, tosi nätti kassi. Hatun nosto ja raikuvat aploodit!!

MarjutJ kirjoitti...

Kassi on aivan upea; siinä on kyllä pala poikineen ommeltu!

Tupuna kirjoitti...

Onpa loisto kassi, kertakaikkiaan ihana! :)

malli45 kirjoitti...

Äkkiä se aika kuluu, tuntuu, että juuri äsken sen palojen ompelun aloitit. Hieno laukku! On siinä paljon työtäkin ollut.
Onpa hyvä, että Tyttönen tervehtyy!

hekku kirjoitti...

Aivan mau-ah-ta-va veska! Oon kateudesta vihreänä täällä, onneksi se väri passaa mulle hyvin :)
Hieno keksintö se pultti! Piti oikein ääneen nauraa :)

Kiva että teillä ollaan paremmassa voinnissa! Paranemisterveisiä!

Sipi kirjoitti...

Kiitos, kiitos :D
Olihan siinä työtä mutta tosi mukavaa työtähän tuo oli.
Laukusta tuli ehkä aavistuksen isompi kuin ensin suunnittelin mutta toisaalta isoja laukkujahan aina tarvitaan :)

Heleena kirjoitti...

Sinulle haastetta Vartahilla! Ei tarvi pakosta vastata, mutta en keksinyr äkkiä muuta!

Pirena kirjoitti...

Hieno laukku tulikin. Minä olen aloittanut tuolla samalla systeemillä jotain tilkkutyötä jo yli 30 vuotta takaperin, ei ole valmistunut, kun tuntui niin suuritöiseltä. Minä silloin aikanaan leikkasin vannesahalla paksumpia nippuja, kun olin vaatetustehtaassa töissä. Oli paljon yksitoikkoisen värisiä kankaita, siksikään ei huvittanut jatkaa.

Sipi kirjoitti...

Heleena; Kiitos, katsellaan :)

Pirena; Minustakin palojen ompelu oli hidasta, mutta tuo sun 30-vuotta on kyllä jo todella hyvin :D