keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Ihanuus

Täytyy esitellä tämä ihanuus, sain anopiltani hienon ompelukoneen :)


Se on vanha poljettava Singer. Koneen sarjanumerolla löysin netistä sen valmistumisvuodenkin se on tehty 1939.
Tänään puhdistin sen oikein perusteellisesti ja öljysin ja nyt se toimii kuin unelma!
Ommellut olen jo verhon käännettä ja lyhentänyt muutamat housun lahkeet, farkkukin kulki neulan alla yhtä vaivatta kuin ohutkin kangas!
Olohuoneen nurkasta sille löytyi arvoisensa paikkakin ja onhan se kätevä kun on kone nyt esillä ja saatavilla aina kun ommella täytyy. Ja jos tarvitsee muuten vain pöytätilaa niin koneen saa käännettyä yhtäkkiä pöytälevyn alle piiloon.


Koneen pöytälaatikosta löytyi alkuperäinen peltinen Singerin työkalu laatikkokin ja siellä on


jos jonkinlaista pikkutavaraa, kaikille en ole vielä osannut keksinyt edes käyttöä.

Aivan mahtava peli, tällä nyt ompelee suoria saumoja vaivattomasti...kunhan vaan ompelijan jalkalihakset kestää.. varsinkin alalankaa puolatessa piti polkea niin vimmatusti että siinä tuli oikein hiki :D

18 kommenttia:

Marjut kirjoitti...

Eli oiva väline sekä ompeluun että kuntoiluun:) Kerrassaan upea!

Heleena kirjoitti...

Oikea kaunotar ja ikä ei näy missään!

*VEKKI* kirjoitti...

Todellinen aarre! Hienoa että säilynyt eikä ole pilkottu pöydän jaloiksi ym. Olen kuullut että näillä voi ongelmitta ommella myös nahkaa. Olen kyllä nyt kateellinen.

Pirena kirjoitti...

Olipas kaikkia ihania kirjoneuleita tuolla viimevuoden syksyllä kun olen niin laiskistunut seuraamaan blogeja. Katselen sitten niin paljon alemmas että pääsen siihen missä olen viimeksi käynyt.
Mua harmittaa kun äitini polkukone (ANKER-merkkinen) kelpasi toiselle siskoistani 10-vuotta takaperin kun äiti kuoli. Mistään ei mitään ehditty sopia kun tavarat vaan hävisivät siskojeni matkaan. Ei sillä että äidilläni mitään niin arvokasta olisi ollutkaan, mutta kun tiedän tasan tarkkaan että siskoni vei rahanpuutteessaan koneen kirpputorille. No vielä on onneksi yksi kone enollani ja toinen mieheni kotona, ettei tässä ihan ilman olla. Siinä Ankerissa oli semmonen pitkulaisenmuotoinen sukkula, aika erikoinen.

Ingi kirjoitti...

Se on hieno ja itse asiassa minulla on melkein samanlainen! Ostin sen kierrätyskeskuksesta. Samanlaiset jalat ja kone, siinä vaan on kaksi pikkulaatikkoa ja kääntämään sitä ei pysty. En tiennytkään, että se voi näin vanha olla.

Sude kirjoitti...

Tuommoisella minäkin nuorena vaimona ompelin koko perheen vaatteet. Käsin joutui saumat huolittelemaan, mutta muuten oli oiva kone. Harmi kun tuli kaunotar hävitettyä aikoinaan. Nythän noita ei tahdo enää saada mistään tai ainakin maksavat maltaita.

Marjatta Kuja-Lipasti kirjoitti...

Olet kyllä saanut ihanan aarteen kotiisi.Tämä löysi kodin oikea ihminen,joka osaa tehdä ja toteuttaa.Tällähän neuloo vaikka mitä ja kauniskin on kattella.Onnea sinulle.

möhönasu kirjoitti...

Tuo on oikea aaarre! Lapsena olen tuollaisella neulonut ja sillä pystyi neulomaan ihan mitä vaan :) Vähän aikaa sitten katsoin tuollaista kirpparilla, mutta en raskinut ostaa.

intsu kirjoitti...

Onpa upea kone! Oikein tosi hieno!

Marle kirjoitti...

Ihana! Ehkä sun ei tarvitse mennä enää koskaan lenkille, voit polkea vuoroin oikealla ja vuoroin vasemmalla jalalla tai kovassa vauhdissa molemmilla yhtä aikaa.

Sipi kirjoitti...

Koneesta saa tosiaan huvin ja hyödyn, mitä enempi ompelee sitä kovempi kunto kehittyy :D

Näissä vanhoissa singereissä on sarjanumerot joista tietää valmistusvuoden, on pelkkiä numeroita (1800 lukua) yksi kirjain numerosarjan edessä 1900-luvun alkupuoli ja kaksi kirjainta numerosarjan edessä 1924--
Oman koneen iän voi tarkistaa tältä Singerin sivulta;

http://www.singerco.com/support/machine-serial-numbers

Ingi kirjoitti...

Kiitos vielä valmistusvuosivinkistä, tarkistin Singerin sivuilta omani, se on vuodelta 1937, hienoa.
Hihna on tosiaan poikki, kone on siis ollut minulla vain huonekaluna.

Sipi kirjoitti...

Ingi; Hihna mullakin oli poikki ja piti vaihtaa uusi. Kannattaa kysyä hihnoja ompelukoneliikkeestä, niitä on mahdollista vielä saada vaikka koneet onkin vanhoja.

Täällä Seinäjoella kävin Pohjanmaan ompelukoneliikkeessä ja siellä oli sellaista paksua pyöreää nahkahihnaa ihan näitä poljettavia koneita varten, otin mitan paljonko koneeseen tarvitsee ja ystävällinen myyjämies porasi hihnaan reiätkin valmiiksi ja laittoi siihen sellaisen renkaan joka tarvitsi kotona vain sitten(hihnan ollessa koneessa jo paikoillaan) puristaa hohtimilla tiukasti kiinni. Ja hyvin on toiminut :)

Ingi kirjoitti...

Kiitos, minä alan sitä metsästämään. Olispa kiva, jos saisi sellaisen koneen toimimaan.

Tuomontuvan Anni kirjoitti...

Hei. Siulla on hieno singer, minulla on vähän uudempaa mallia, 1969 luvulla ostettu, on Italiassa valmistettu ja jotain rautaseosta tai kevyt metallia kone on valmistettu. Sähkäkone ja ostin oman pöydänkin siihen johon voin sen laskea sisään nukkumaan ja ottaa taas esille tarvittaessa.
On siulla oiva kuntolaite ja valmista neulomusta syntyy kuntoillessa:))

Hilda Mikkonen kirjoitti...

Hei. Olen juuri kunnostamassa ulkonäön perusteella saman mallista singeriä enkä tahdo oikein saada sitä pyörimään. Koneen käyttöohjeesta ei ole jäljellä kuin neljä sivua ja pohdin ettei sinulla sattuisi olemaan sitä kokonaisuudessaan tallella? Tai satutko tietämään mistä koneen jäykkyys mahtaisi johtua kone kyllä ompelee käsipyörää pyörittämällä ja tuo alapyörä pyörii kevyesti ja nätisti poljettaessa, mutta kun remmin laittaa paikoilleen kaikki tuntuu jumittuvan. Koneen puhdistus vinkkejä otetaan myös vastaan. Kiitos jo näin etukäteen !

Sipi kirjoitti...

Hei Hilda!
Käyttöohjetta ei minullakaan ole. Omassa koneessani oli "poljin jalusta" liian löysä joten se piti hirveää kolinaa poljettaessa. Jalustan molemmissa päissä on ruuvit, omassani kiristin ne ja kolina loppui siihen.. olisiko sinun koneessasi vastaavasti ne jalustan ruuvit liian kireällä tai jopa ruostuneet kiinne, jollei kone tykkää poljettaessa neuloa.. koeta avata ne ruuvit ja laittaa uudelleen kiinni josko se auttaisi. Oman koneeni puhdistin joka paikasta ja öljysin kunnolla. Sarjanumeron perusteella löydät koneen vuosimallin ja sen myötä mahdollisesti myös YouTubesta videoita koneen kuntoon laittamisesta. Sarjanumero löytynee singerin sivulta http://www.singerco.com/support/machine-serial-numbers

Toivotaan että saat koneesi kuntoon :)

Sipi kirjoitti...

No tulipa paha virhe edelliseen ohjeeseen siis tarkennus; Sarjanumero löytyy tietenkin koneestasi ja sen avulla singerisi vuosimalli löytyy singerin sivulta ja sen vuosimallin perusteella voit sitten etsiä videoita ja ohjeita YouTubestakin :)