lauantai 19. tammikuuta 2013

Uusi Vuosi jo pitkällä

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!
Oma käsityövuoteni alkoi sukkien neulomisella, ihan perusraitasukkaa kahdella värillä ja 2o, 2n-neuloksella.


Näissä sukissa raita vaihtuu tosi selkeästi, ei jää sitä  "pisteikkyyttä näkyviin mikä pakosta tulee esille niissä kohdin kun neuloo nurjaa..mites sen nyt selittäisi selkeästi.. siis ensin neulotaan 2 o, 2 n haluttu kerrosmäärä ja kun vaihtaa värin neuloo sillä uudella värillä koko kerroksen pelkkää oikeaa ja vasta seuraavalla kerroksella muuttaa neuleen taas 2o, 2n -neuleeksi. Taas kun väri vaihtuu, uudella värillä yksi krs oikein ja sitten taas normaalisti 2o, 2n.

Tein raitavärit eripäin molempiin sukkiin eli toiseen tuli siten punainen- toiseen harmaa kantapää. Kuvissa punakantainen on "varajalassa ja harmaakantapäinen omassani :)Tämän tasaraita-niksin opetti yksi Tikkuaja-ystävä, joka taas oli oppinut sen tv.n neulontakerhon kautta. Oikein hyvä ja toimiva niksi, tämä pitäisi yrittää muistaa aina raitaneulomuksissa, tulee niin siisti ja tasainen värinvaihto, eikä sitä yhtä oikeaa kerrosta ainakaan sukkien kohdalla huomaa niin että se mitenkään silmää häiritsisi :)
-
Sit sairastetaan..
Uusi vuosi vaihtui taas rauhallisesti ja mukavasti kotona oleillen ja rakettien räiskettä kuunnellen ja katsellen. Mitään en lupaillut mutta hiljaisen toiveen esitin että josko tämä vuosi menis ilman sairasteluja ja jatkuvia lääkärissä käyntejä...viime vuosihan oli mulla aika kamala, paljon kaikenlaista vaivaa ja sit vielä kesäkuussa alkoi yhtäkkiä hirveät rytmihäiriöt ja niiden takia piti kulkea lääkärissä ja tutkimuksissa monta, monta kuukautta. Kardiologin tutkimuksissa rytmihäiriöt todettiin hyvänlaatuisiksi mutta häiritseviksi kun niitä on niin paljon, joten lääkitystäkin siihin määrättiin. Lääkkeitä pitikin kokeilla useampia ennenkuin sopiva löytyi, ja onneksi se viimein löytyi joulukuussa ja nyt on sydän ihan oikeassa rytmissä jälleen :)

Ja siitä uudenvuoden toiveesta heti todellisuuteen eli ei se alkanut mulla terveenä tämäkään vuosi, se mun toosi vanha "juuriHoidettu" hammas nyt on vaivannut mennen tullen ja palatessakin, eikä sille vuosien aikana ole tehty muuta kuin lääkettä annettu tulehduksiin, mutta nyt viime heinäkuussa kun se taas tulehtui tosi pahoin, teki päivystävä hammaslääkäri viimein lähetteen sairaalaan, suupolille, päivä oli 16.7. ja se oli sellanen "pikalähete", kiireellisyysluokka 8-30 vrk .. nyt viime maanantaina eli 14.1. sitten viimein pääsin suukirurgille!

Suuta puudutettiin ja hammas hajotettiin, otettiin pala palalta pois, ien leikattiin auki, porattiin leukaluuta ja sieltä poistettiin iso tulehduspesäke, puhdistettiin joka puolelta ja lopuksi haava ommeltiin tiukasti kiinni..ei siinä ammattitaitoisella suukirurgilla kauaa mennyt kun vuosia kiusannut vaiva oli hoidettu!

Kotiin sain lähteä heti ja iloisena sinne lähdinkin, vailla mitään tietoa mitä siitä vielä seuraakaan..kotona kun puudutus lakkas alkoikin haava vuotaa ja vuotaa..lopulta niin pahoin ettei auttanut muuta kuin lähteä takaisin sairaalaan..siellä vuoto saatiin loppumaan, tikitkin siinä uudelleen avattiin ja ommeltiin lopuksi taas kiinni..huh..sitten taas kotiin ja täällä sitä nyt oon monta päivää sitten vaan odottanut että koska tämä paranee..kivut on olleet välillä ihan sietämättömiä, särkylääkkeen vaikutus kun lakkaa alkaa kipu leuassa, suussa ja tuntuu kuin joku repisi hampaita irti. Särkylääkkeitä ja antibioottia oon kauhonut suuhuni ja välillä tietty yrittänyt syödä soseutettua ruokaakin ettei mene ihan maha lääkkeistä rikki..on ollut melkoinen viikko! Tämä päivä tuntuu olevan jo pikkuisen parempi, tikit on alkaneet sulamaan suussa, turvotus on yön aikana laskenut kovasti ja mustelmatkin alkaneet jo muuttua keltavoittoiseksi, varsinkin kaulan alueella, joten joskopa se tästä nyt tulis vauhdilla kuntoon...laitanpa kuvan tämän päiväisestä tilanteesta.
(kännykällä äsken nappasin kuvan )Aika kamalan näköinen on edelleen,  nyt on jo viisi päivää leikkauksesta, mut muistiksi tämäkin kuva siitä että jos joskus ikinä vielä joku juurihoidettu hammas oireilee niin se on poistettava heti eikä vasta sitten kun tulehdus on levinnyt jo leukaluuhun asti..sanoo hammaslääkäri sitten mitä tahansa!

  Tulipa siinä valitusta, käsityöblogi tämä silti edelleen on ja nyt sairastelun aikana, kun mihinkään ei ole  kehdannut lähteä ihmisiä pelottelemaan, niin on valmistunut hyvän matkaa virkkaamalla verhoa tyttösen kodin yhteen, pitkänomaiseen tuuletusikkunaan..hän itse jouluna valitsi nämä virkattavat kuva-aiheet Käsityön pikkujättiläinen-kirjasta; ankka, perhonen ja siili, tästä tulee varmaan ihan hauska kesäverho :)


Päivitystä hammastilanteeseen 2.3.
Viimeisin v-pen kuuri loppui eilen, eli taas syötiin 10 päivän kuuri kun vaivaa ja kipuja on edelleen ja välillä oikein aika pahoinkin. Reilu kymmenen pvää sitten hammaslääkäri otti hampaasta/leuasta uudet röntgenkuvat ja tutki suun tarkasti ja totesi että "hampaankolo" on edelleen syvälle auki ja leukaluun pintaankin on kasvanut vasta vähän uutta pintaa, leukaluun ympärillä on turvotusta ja tulehtuneisuutta edelleenkin joten lääkekuuri on taas aiheellinen..seuraava tarkastus on 15.3. jolloin leikkauksesta onkin kulunut jo kaksi kuukautta..siis todella hidasta ja vaikeaa on tämä parantuminen.

Päivitystä hampaasta 17.3.
Kävin lääkärissä 15 pvä ja tulehdus on nyt viimein pois!
Hampaan kolo/leikkauspaikka on edelleen auki, mutta aavistuksen kasvanut taas "pohjaa kuitenkin ylemmäs, mutta aina vaan menee ruokaa "hampaankoloon eli syömistä joutuu varomaan ja varsinkin voimakkaammat mausteet vihloo kovasti vierushampaisiin, niissä kun on juuriosaa edelleen liikaa paljaana sen aukon takia. Nyt laitettiin jotain suoja-ainetta/lääkettä niihin näkyviin juuriosiin ja kotihoitona pitää iltaisin pyyhkäistä hammastahnaa paljaisiin kohtiin niin fluori kuulemma auttaa paranemisessa..tai jotain. Ilkeä sellanen liikkuva kieleke on jäänyt leikkauskohdan/sen entisen hampaanpaikan päälle, sitä kun on täytynyt leikkauksessa ja varsinkin sen uusinta aukaisun aikana siitä venyttää, kuulemma, ja nyt lääkärin mukaan sille ei sitten ole parannusta odotettavissa vaan se kieleke pitää leikata pois sitten joskus kun suu on täysin parantunut :o  Siis apua, taasko leikataan..kyllä voi vastustaa yksi hammas..muutoin kuulemma juhannukseen mennessä suun pitäis olla jo aika hyvä !
 Ja jos leikkauskohta tai leukaluu alkaa nyt vielä kevään t. kesän aikana enempi vaivaamaan niin pitää ottaa yhteys leikanneeseen suukirurgiin että hän katsoo pitääkö haava avata ja putsata uudelleen... muuten seuraava tarkistus vasta syksyllä..siis toivotaan että nyt paranee eikä tarvi enää mennä, ennen syksyä ainakaan!

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...


hellevi tervehtii,
onpa kivat sukat ja hyvä vinkki, mutta ei kiva tuo suu tai hammas juttu. Toivon lämpimästi, että se nyt on kunnossa ja vuosi jatkuisi paremmissa merkeissä.

enkulin käsityöt kirjoitti...

Onpa ihanat raitasukat. Mukavaa viikonloppua.

Anonyymi kirjoitti...

Kauniit on raitasukat ja virkkaustyö.
Kyllä olet saanut kärsiä hampaanpoiston jälkeen kovasti.
Onneksi on nyt takanapäin se asia.
Paranemisia sinulle!
tv Marjatta

Virpi kirjoitti...

Onpa kivat sukat ja verhovirkkaus, mutta tuo hampaanhoito ei vaikuta niinkään kivalta. Mahtaa olla ollut hirveetä, mutta jospa se siitä pikku hiljaa helpottaa :)

Heleena kirjoitti...

Hauskat raitasukat, monta kivaa ideaa!
Paranemista!

Daisy kirjoitti...

Kivat sukat. Kiitos raitavinkistä.
Kuulostaa hurjalta tuo hammasjuttu. TK ei nykyään taida hoitaa hampaista kuin sen välttämättömän. Itsellä ainakin kummallisia kokemuksia, vaikka olen samassa talossa töissä!!
Toivottavasti paraneminen edistyy hyvin.

möhönasu kirjoitti...

Paranemisia sinulle!

Kaunis verho virkkauksessa :)

Eila kirjoitti...

Voi mahoton miten pitkälle pääsi tuo sinun hammasjuttu ja ulospäinkin tuollaiset mustelmat!!!
Mulla on kanssa monesti ollut jos jonkinlaista vaivaa hampaitten kanssa, joskus tuntuu että viisainta olis tekarit laitattaa;)

Marjut kirjoitti...

Kylläpä pääsi pahaksi tuo hammasjuttu. Paranemisia toivottelen. Kivat raitasukat ja nätti verho.

Eija kirjoitti...

Auts!!! Tuli ihan omat viisauden hampaanpoistoleikkauksen jälkeiset tunnelmat mieleen vuosien takaa -ja näyttikin hyvin tutulta. Yritä jaksaa ja koita erityisesti saada välillä nukuttua! Sitten kun särky hellittää voit palata takaisin hyvännäköisten sukkien tekemiseen :D

Malli kirjoitti...

Kauniit sukat! Tuo raitajuttu on hyvä ja kaunis, mutta ainakaan nuttuun se mun mielestä ei käy. Nurjasta puolesta tulee karheampi. Tein yhden, mutta onneksi kenialaiset ei panneet nuttuja suoraan iholle!
Kiva tulee tyttösen verhosta!
Aika paha tuo sun hammas; nyt vasta pääsit oikeaan hotoon! Voin vain kuvitella, miten kipeä se on ollut ja vieläkin on.

Omppumato kirjoitti...

Kauniit raitasukat.
Pikaista paranemista!

Sipi kirjoitti...

Kiitos kommenteistanne :) Melkoinen koettelemus tuo hammas on ollut ja tiedä kauanko kestää tämä paraneminen, mut kai ajan kanssa taas kuntoonkin tulee.

Hammas tosiaan tulehtui ekan kerran jo vuosia sitten, ja tulehdus meni jo silloin suoraan leukaluuhun, joten toimenpide mikä nyt tehtiin olis ollut sama jo silloin, vuosia sitten, oma hammaslääkärini ei vain tahtonut hoitaa asiaa loppuun ja siksi se on nyt venynyt ja venynyt.
Nyt viimein toinen lääkäri laittoi asioihin vauhtia viime vuonna, mut nuo sairaalan leikkausjonot ovat ihan älyttömän pitkiä eikä niinollen auta vaikka kiireellisyysluokkaan laitettais mitä.

Pirena kirjoitti...

Voi sinua miten olet saanut kärsiä. Minäkin kärsin rytmihäiriöistä. Kun täytin 50, silloin alkoi nämä häiriöt. Eli mua vaivaa eteisvärinä. Nyt viikko takaperin olin viimeksi sairaalassa ja nukutuksessa annettiin sähköisku jolla rytmi korjattiin. Sain jo 2011 marraskuussa Marevanlääkityksen koska silloin oli se toinen etesvärinä. Pelottaa jotenkin nämä rytmit mutta onneksi nykyään saadaan hoidettua.

Sipi kirjoitti...

Pirena; Voi että, toivottavasti sinulla nyt pysyy rytmit aisoissa lääkityksellä, se on aina isompi juttu jos pitää sähköisesti rytmit tasata!
Minä se yritän uskotella itselleni että nuo mun rytmihäiriöt johtuis vaan tuosta tulehtuneesta hampaasta ja nyt paranis kun hammaskin paranee..yleensä kyllä lääkärit sanovat että jos hammasvaivoista jotain ongelmia sydämeen tulee ,niin ne on aina sydänlihastulehduksia, ei muita, mut saahan sitä silti toivoa :)Mulla oli tutkimusten perusteella pääosa noista lisälyönneistä kammiolyöntejä..ja tosiaan, onko se iästä kiinni kun
kesällä mullakin rytmit sekos ja syksyllä tuli se 50 täyteen!

Maija kirjoitti...

Voi kamaluus! Toivottavasti tuli nyt kuntoon, ja loppuisi kamalat kivut. Toipumisia toivottelen!