torstai 12. huhtikuuta 2012

Muhu tossut

Olipas urakka!


Syksyllä näin Kaarakassa, Perinnekäsitöiden esittelyssä, Muhu tossut ja siitä paikasta ilmoittauduin tälle uudelle kurssille. Päätin että jollen mitään muuta niin tuollaiset tossut kyllä teen siellä itselleni :)


Ja olipa niissä tosissaan työtä, opettajamme Muhu-kirjailua esittelevissä kirjoissa oli kyllä hienoja kukankuvia tossukaavoihinkin piirrettynä, mutta muutoin ohjeita itse tossujen kokoamiseen ei niissä ollut ja ohjaajamme hienot malli tossutkin olivat aidot, ostetut Muhu tossut, joista toki katsomalla ja tutkimalla sai hyvinkin kuvaa siitä kuinka tossut kuuluu tehdä..kaarakasta löytyi myös jokin vanha,olikohan suuri käsityölehti vai mikä, jossa oli tilattavana pakettina kirjailtavat muhu tossut ja siinä samassa myös muutama rivi tossujen kokoamisesta, tärkeimpinä tietoina minulle mm saumavarat :)  Piirsin siis tossunkaavat kuvineen paperille...


ja siitä sitten yritin kopioida piirtämällä samoja kuvia villakankaalle..no, mun tossut eivät ole nyt ihan toistensa peilikuvia koska ainakaan minä en osannut millään vapaalla kädellä piirtää kuvia molempiin tossuihin just samallalailla ja villakankaaseen piirtäminenhän on silläkin vaikeaa että kun siihen saa jonkin värin tarttumaan se häipyy pikkuhiljaa ommellessa pois, siis jo ennemmin kuin ehtii kuvaa edes ommella ;) ..jäinkin pohtimaan että onkohan kuvien siirtämiseen olemassa jokin jippo kun aidoissa Muhu tossuissa kuvat ovat täydellisen samanlaiset molemmissa tossuissa?!


Työn kulkua vähän muistiin; Kirjailin siis ohuen ohuella villalangalla ensin kuvat tossukankaille, sitten höyryttelin kevyesti ja vasta sitten leikkasin kaavojen mukaisesti tossut irti villakankaasta. Sitten siirsin kaavaosan varastostani löytyneelle mustalle puuvillakankaalle ja leikkasin siitä vuorikankaat tossuihin, kiinnitin tukikankaan ja ompelin vuorin päällikankaaseen kiinni...tässä kohdin oli ongelmia kun en oikein tiennyt kuinka uskallan leikata kantapääosan kun pituutta ei kaavoihin ollut merkitty, vain jatkuva viiva että jokainen mittailkoot itse oman jalkansa pituuden, mut siinähän se vaikeus onkin, ettei vaan leikkaa liian lyhyttä..no, olin jo aiemmin ostanut nahkapohjalliset suutarilta ja niihin sitten mittoilin tossua ja leikkasin ylimääräisen kankaan pois.
(Suutarin kanssa oli muuten jo pohjallisia ostaessa vähän kädenvääntöä pohjallisten koosta, minusta kun ne näytti liian isoilta ja suutarista ne oli just 35 eikä yhtään isommat ja nehän pienenee saumanvarojen verran kun ne ompelee tossuihin kiinni.. silloin oli niin kylmä ilma etten tarjennut ajatellakkaan siinä alkaa sovittelemaan pohjallisia omaan jalkaani ja suutarikin oli niin varma asiastaan ja vähintäänkin vähän nyreissään väitteestäni tossujen kokoon joten uskoin että oikeat ovat)
Sitten leikkasin vuorikankaasta suutarin pohjallisten mukaan pohjapalan ja ompelin sen vuorikankaaseen kiinni ja sovitin jalkaani..tuntui muka hyvältä koolta vaikka vaikea sitä oli arvioida kun päällikangas retaji siinä vielä haittona ja irrallaan , niinpä edelleen luotin nahkapohjallisten kokoon että hyvä tästä tulee. Ompelin sitten käsin nahkapohjat tossuihin kiinni, vähän syöttäen villakangasta samalla ettei tule liian tiukalle. Kun nyt viimein, monen päivän käsinompelusession jälkeen, sain eilen tossut valmiiksi totesin että niistä tuli liian isot!
Ei auttanut kuin purkaa osa varpaiden kohtaa auki. Leikkasin nahkapohjallisista sitten hyvät palat pois ja ompelin päällikankaan uudestaan kiinni..ja tein vielä paksut irtopohjallisetkin tossuihin että sekin vielä pienensi tossujen sisäpintaa mukavasti. (pohjalliset = vuorikankaat + välissä vahva vanukerros)


Aika kova oli työmaa, mutta kyllä näistä lopulta tuli tosi hienot tossut!

Tässä vielä yksi kuva, siitä näkee että kukat ovat vähän erikokoisia ja -näköisiäkin toisiinsa verrattuna vaan eipä tuo mua haittaa  =)


25 kommenttia:

Sude kirjoitti...

Voi hyvänen aika miten hienot tossut. On niissä ollut varmaan kova työ, mutta kyllä on komiatkin. On se Kaarakka vaan ihme paikka, kun siellä tuntuu oppivan ihan mitä vaan =)

Heleena kirjoitti...

Wautsi! Ihanan upeat!
Olen seurannut kirjomistasi aina perinnekäsityökurssilla. Nyt kun ovat valmiina niin kokonaisuus on huikaiseva. Eriväriset kukat aivan loistavat omalla paikallaan, kuten pienet lemmikit.

Malli kirjoitti...

Kauniit tossut! Kova työ niissä on ollut!
Olisikohan kaavojen siirtopaperilla ja kaavapyörällä? saanut täsmälleen samanlaiset kuvat?
Tosin pieni ero kukissa ei haittaa eikä sitä huomaisi, jos et olisi kertonut sitä ;)
Ihanat!

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Herranen aika mikä työ sinulla on uponnut näihin tossuihin. Lopputulos on huikean hieno! Ja varmasti opit taas kerran lisää taitoa, vaikka turhauttavaa tuo on oletettavasti hetkittäin ollut.

Nyt kun jo "osaat" niin uudet tossut vain tulolle? (vitsi!)

intsu kirjoitti...

Vautsi,miten upeat onkaan tossut! Minähän Tallinnassa olin Martin markkinoilla ja ihailin siellä tuota muhu-kirjontaa. Nuo sinun omasi ovat niin siististi tehdyt ja hienot,että aivankuin olisi aito muhulainen käsityöntaitaja tehnyt.
Mä ostin oikein sellaisen kirjankin,missä on muhulaisia malleja. Ja olen ajatellut jos joskus kokeilisin,vaikka pienen kukkaron...

MariJ kirjoitti...

No vau, mitkä tossut!

Matleena kirjoitti...

Voi minkä mahdottoman työn teit, mutta onpa lopputulos sen väärti, siis niin UPEAT tossut! Eikä haittaa ollenkaan, vaikka kukat eivät aivan peilikuvat olekaan. Olet sinä mestari. :)

Daisy kirjoitti...

Aivan upeat. Mahdottoman ison työn olet tehnyt! Raaskitko käyttää noita? Minä laittaisin kyllä vitriiniin!

paivis kirjoitti...

Tosi upeat tossut.

Marjut kirjoitti...

Vau, kuinka upeat! Kukkien erilaisuutta ei edes huomaa, vaikka siitä mainitsitkin.

Neferi kirjoitti...

Hienot ovat ja ison työn olet tehnyt ♥

eevamummo kirjoitti...

Aivan ihanat tossut! Saiskohan sen Kaarakan muuttamaan tänne?

Ingi kirjoitti...

Ovatpa kyllä hienot ja mikä työ! Muistan, että äidilläni on ollut samanlaiset joskus 30 v. sitten, silloin jo myytiin niitä Virossa, mutta olivat hyvin arvokkaat, ostettiin vain lahjaksi.

vekki kirjoitti...

Voi hyvät ihmiset sentään, miten tuollaisen työn osasit tehdä. Aivan ihanat ja nuo kukat niin kauniita.

Sanni kirjoitti...

Kerrassaan upeat tossut! Ja valtava työ niiden tekemisessä on ollut.

Äipän touhut kirjoitti...

Todella hienot tossut. Kyllä siinä on ollut tekemistä, mutta kaunis lopputulos.

Seijasisko kirjoitti...

Ei meenyt iso työ hukkaan..kerrassaan ihanat tossut!

Tellu-Tellervo kirjoitti...

Kauniit, kauniit, kauniit...saadaanhan me ihastella niitä livenä.

Pirena kirjoitti...

Voi hyvänen aika miten on kauniit. Jospa minäkin joskus saisin samanmoiset tehtyä. Olet sinä taitava. Mitä se haittaa vaikka kuviot eivät ihan olekaan samanmoiset.

Lea P kirjoitti...

Ihanat, ihanat!!! Aivan mahtavan kauniit tossut.

kio kirjoitti...

upeat!

Sipi kirjoitti...

Kiitos,kiitos olihan nnäissä tossuissa tekemistä, mut mukava oli tällaistakin työtä kokeilla :)

Mulla oli muuten käsityötapaamisessamme nämä Muhu-tossut mukanani ja yksi Tikkuajista luuli tossujen olevan Japanilaiset, ja sanoikin että nyt vaan teet niille vielä kimonon kaveriksi niin asu on täydellinen :D

Amalia kirjoitti...

Juu ei noita kehtaa pitää, voi lähettää ne mulle :D
Tois kauniit ovat ja kaikessa työssä pitää olla se käsityön leima.

Kaisa kirjoitti...

Voi ihanuuksia!!!! Olen himoinnut Muhun tossuja monta vuotta, mutta silloin harvoin kun on vastaan tullut, ovat olleet liian isot. Musta ei tosin ole tuota kirjontaa tekemään, joten ihailen ja kadehdin vain sun tossuja ja ehkä joskus pääsen Viroon asti ostamaan itselle omat. :)

Sipi kirjoitti...

Kiitos myös teille Amalia ja Kaisa kommenteistanne :)
Alkuviikolla Tallinnan reissullamme näin jossain käsityökaupassa yhdet tällaiset Muhu-kirjaillut tossut ja niiden hinta oli siellä 57 euroa! Itsetehden siis säästää melkoisesti.. jos ei laske kuin materiaalien hinnan, mutta onhan tossujen tekemisessä todella kovasti työtä :)