perjantai 9. maaliskuuta 2012

Pehmeää ja kovaa lankaa

Perinnekäsitöissä oli aiheena Konttineule ja neuloimme säärystimet.


Lankoina näissä Dropsin ruskea Alpakka ja toinen, tuo oranssinkirjava on muutama postaus aikaisemmin esittelemäni itsevärjätty Alpakka.  Puikot 2,5 ja langan kulutus näihin 84g
Värit olivatkin ihan kivat vaikka ensalkuun moitinkin ettei värjäykseni onnistunut, ruskea alpakka tasapainottaa mukavasti tuota kirjavaa oranssia.
Konttineule-säärystimistä meille ei tullut erillistä ohjetta, mutta kun kontin oppii sitä voi soveltaa moneen työhön.
Hyvä sivusto konttineuleen opetuksesta löytyy esim. Käspaikasta.


Taitopajassa oli aiheena Rautalanka. Tein siellä tällaisen "rautarouvan :)


Tässä kuvassa hahmo näkyy paremmin kun on ilman tuolia,


ensin paksusta rautalangasta väänsin hahmolle ääriviivat ja ohuella rautalangalla sitten pyörittelin paksumman ympärille niin että muoto tulee esille. Puikkoina on hopean väristä paksua rautalankaa ja puuhelmet puikkojen päissä. Neuleen kudoin normaaleilla puikoilla ohuesta hopeoidusta rautalangasta ja siirsin silmukat sitten rautarouvan omiin puikkoihin, loppu hopealangasta kerälle roikkumaan keskeneräisestä neuleesta ihan kuin oikeassakin työssä..Kaarakan ohjaajamme kyllä meinas että kun olen niin ahkera tekijä, mun pitää neuloa tällekin rautainen pusero roikkumaan puikoista,mieluimmin palmikoiden kanssa, että ihan suora kappale ei mulle kyllä käy ;D
No, rautalangan neulominen, vaikkakin ohuen sellaisen, on niin kovaa hommaa että tyydyin kuitenkin tuollaiseen ihan suoraan kappaleeseen :)
Tuolina rouvalla on rautainen valmistuoli jonka olen joskus kynttilän alusena saanut.


Kiitos kaikille edellisen pikkupaidan komentoijille ja Amalialle antamastasi Tunnustuksesta. Pusero on ollut jo monet kerrat päälläni ja tykkään siitä kovasti, on lämmin niinkuin Alpakka aina ja malli on minusta jotenkin niin ihanan vanhanaikainen ja hieno :)
-
Jaa'a nyt onkin sitten käsitöissä vähän taukoa! Pistän tähän muistiksi itsellenikin että josko nyt sitten muistais välillä vähän "höllätä!
Rautalangan vääntelyä seuraava yö oli ranteen kanssa kipuilua. Menin kuitenkin vielä kaarakkaan kun aiheena oli Tildat mutten siellä ehtinyt kuin kankaat levittämään pöydälle kun mut jo "komennettiin lääkäriin, ja kun Heleena, ystäväni, lupautui heti kuskiksi, niin olihan sitä mentävä..ja hyvä että mentiin sillä ranteessa oli jo turvotusta melkoisesti ja näytti kuin olis punainen viiva noussut turvotusalueelta kyynärtaivetta kohti ja kipukin kokoajan yltyi...päivystävä lääkäri sitten tutki käden ja sanoi kädessä olevan joku rannekanavan tulehdus..ei jäänyt diagnoosi mieleeni, ja kysyinkin että onko se sama kuin jännetuppitulehdus, huumorintajuinen lääkäri hymyili ja sanoi että ei ole sama asia mutta jos sä haluat sanoa sitä jännetuppitulehduksesksi niin saat toki sanoa ;) Nyt hoitona tulehduskipulääkkeitä ja lepoa. . tämä on kuulemma sellainen vaiva että jollei sitä hoida kunnolla kuntoon siitä saa helposti elinikäisen riesan...käsi lastoitettiin kyynärpäähän asti ja pakkolepoa sain nyt ensalkuun viikon, sitten katsotaan onko parantunut. Syynä rannevaivaan ei varmaankaan ollut tuo rautalangan vääntely vaan kuten lääkäri asian kiteytti, että kun paljon tekee niin jossain kohtaa se raja vaan tulee vastaan.
Saattaapi tulla outo viikko kun ei pysty kutomaan, mut onneksi mulla on jemmassa pari lukematonta kirjaa ja kasa ristikoita että eiköpä tämä tästä.

13 kommenttia:

Kytsätär kirjoitti...

Ihana rautarouva! Siis todella kekseliäs!
Pikaiseen paranemiseen ei todellakaan ole muuta keinoa kun olla rasittamatta kättä, joten pinnistä pinnistä. Sitähän voi vaikka suunnitella jotain tulevaa työtä jos ei kaiken aikaa jaksa lukea tai jotain.

Pami kirjoitti...

Aivan upea rautarouva!!!

Ingi kirjoitti...

Kivoja töitä esittelet! Konttineuletta olen joskus kokeillut ja yksi siihen liittyvä ideakin on mielen päällä. Rautarouva on kivasti työn touhussa, eikä varmasti ole helppo sellaista vääntää. Mineilyn ystävänä on tullut rautalankaakin käytettyä.
Lepotauko käsitöiden välissä voi tuntua oudolta, mutta ehkä se onkin uusien suunnitelmien kehittämistä varten.

Marjut kirjoitti...

Voi että, toivottavasti käsi paranee nopeasti.
Aika hieno tuo rautarouva ja säärystimet myös.

Neferi kirjoitti...

Hieno rautarouva, näyttää ihan meikäläiseltä, kun neulon sängyssä tuo makuulla oleva kuva :D.

Konttineulekin näyttää tosi kivalta.

Kannattaa siis antaa sen ranteen olla levossa...

Kangaskasa kirjoitti...

Aivan mahtava rautarouva!! Ja todella upeat on säärystimetkin!

Nyt todellakin lepoa kädelle, vaikka vaikeaa se voi ollakin!! Tsemppiä!

Heleena kirjoitti...

Iloisen piristävät säärystimetja rsutarouva on hauska, tuolille kuin varta vasten tehty. Nyt vain lepoa, lepoa!

Malli kirjoitti...

Hienot säärystimet! Hyvin sopivat langat yhteen!
Ihana rautarouva!
Koita nyt muistaa, ettet sinä ole rautaa, vaikka oletkin rautaisen taitava!

Daisy kirjoitti...

Kiitos tuosta konttineulelinkistä:) Otin talteen. Jos joskus tulisi yritettyä...
Rautarouva on upea myös.
Hyvä, että sait hoitoa ranteeseen. Kyllä se siitä paranee; maltti on valttia.
Minun ranteeni kipeytyi jouluviikolla. Ei varmaankaan sama diagnoosi mutta kipeä kuitenkin. Kyllä lepo auttoi, vieroitusoireita käsitöistä kyllä oli.
Jaksamista.

eevamummo kirjoitti...

Ihanat säärystimet ja rautarouva on hieno! En ihmettele, että kätesi on tullut kipeäksi, mutta kohta voit taas jatkaa.....

Amalia kirjoitti...

Rautaruova on kyllä mitä mainion :) Aiheuttaa varmaan vieroitusoireita kun pitää antaa ranteen levätä, kokemusta on :D Toivottavasti tulee pian kunttoon niin pääset taas puuhastelemaan vaikka mitä ihanaa.

vekki kirjoitti...

Tosi kivoja juttuja olet taas tehnyt. Tuo ruutukuvio on varmaan vaikeeta tehdä.

Sipi kirjoitti...

Kiitos kommenteista, rautarouva nyt muistuttelee olohuoneessa neulonta paikkani lähellä siitä että liikaa ei saa enää käsillään harrastaa!
Kontinkuvaanen on mukavaa tehdä kunhan alkuun pääseen. Tuolla käspaikan sivulla, jonka linkitin postaukseen, on selkeät ja hyvät ohjeet tekniikasta. Aika hidas ja välillä konstikaskin malli on tehdä kun jokainen "kontti neulotaan yksitellen mut värien vaihtelu helpottaa huomattavasti "kartalla pysymistä :)